Kostnadsfritt photoshopmakro alla borde


Här kommer veckans bästa tips tillsammans med ett kostnadsfritt photoshopmakro. Ett av de vanligaste sakerna man missar när man sitter och redigerar sin bild för att sedan skicka den till print på fotopapper eller tryck är små små dammpartiklar som finns på sensorn. Oftast upptäcker man dom först efter man tryckt bilden och då måste bilden tryckas om.

Men här får ni ett photoshopmakro som ni bör köra på alla bilder innan ni skickar dom på tryck. Makrot skapar en så kallas "solar curve" i ett eget lager. Det är ett lager med hårda återkommande kurvor som är till för att visa delar av bilden man normalt inte ser. Förutom att visa på dammkorn funkar det också bra för att upptäcka ojämnheter i huden i porträtt, hårstrån som ligger på fel ställen och mycket annat.

Klicka här för att ladda ned makrot

Importera makrot i photoshop. Kör det så får ni ett justeringslager som heter Solar Curve. Slå på och av det för att upptäcka fel i bilden. Tips är att skapa ett tomt justeringslager ovanpå originalbilden där ni sedan klonar bort alla fel. Glöm ej att ändra läge på klonstämpeln till "current and below".

Nedan ser ni två exempel på hur enkelt man upptäcker fel i bilden med ett solar curve lager jämfört med utan.


Utsnitt ut bild, svårt att se dammkorn


Samma utsnitt med solar curve.


Även här är det lätt att missa dammkort


Men man ser dom lätt med en solar curve

Så innan ni skickar in en bild för att trycka som canvastavla, fototapet eller fotoförstoring ska ni köra detta makro!